Liker du å trekke deg tilbake med en god bok i sofakroken, i senga før du sovner, på venterommet hos tannlegen eller på T-banen? Eller kanskje du skal ut å reise snart, og ønsker deg litt godt lesestoff til flyturen, stranda eller hengekøya.

Enten du foretrekker familiedrama, historiske romaner, faktabøker, dikt eller noveller finnes det mange spennende nye bøker hos bokhandlerne. Her får du noen tips til bøker som er populære akkurat nå, så du kan fylle bokhyllene og kofferten med godt lesestoff.

 

Dette er årets heteste bøker – disse bøkene må du lese nå

«Der fire veier møtes» av finske Tommi Kinnunen ble kåret til årets roman i Finland i 2014. Den følger en familie gjennom hundre år, og tar for seg hvordan fire familiemedlemmer påvirker hverandres liv. Liker du historiske romaner har den kjente, tyrkiske forfatteren Elif Shafak skrevet en nydelig bok som heter «Arkitektens læregutt». Den handler om den virkelige arkitekten Sinan, som tegnet hundrevis av moskeer, skoler og offentlige bygninger på 1500-tallet, og den indiske læregutten Jahan.

Foretrekker du å rette blikket mot fremtiden er romanen «De søvnløse» av Kim Leine et godt tips. Handlingen foregår på et sykehus på Grønland i nær framtid, og vi kommer tett innpå karakterene som tilbringer livene sine på sykehuset. Boken «I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live» av den svenske forfatteren Tom Malmquist er en tankevekkende selvbiografisk roman som var nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2016. Boken handler om forfatteren som mister sin samboer Karin til alvorlig sykdom, kort tid etter at barnet deres blir født.

 

Er du på jakt etter en god, norsk barnebok anbefales «Anton og andre uhell» av Gudrun Skretting

Boken var nominert til ARKs barnebokpris i 2016, og handler om Anton som bor alene med faren sin etter at moren døde. Boken er fylt med humor og varme, og passer for barn fra 9-årsalderen.

Novellesamlinger og dikt er en spennende form for litteratur. Ida Hegazi Høyer har skrevet en vakker novellesamling kalt «Historier om trøst». Temaet er relasjoner mellom mennesker, og behovet for fysisk nærhet og intimitet er en rød tråd gjennom de tre novellene. Liker du dikt har Gro Dahle gitt ut diktsamlingen «Søster». Her får vi tankevekkende dikt om forholdet mellom søstre på godt og vondt.

Mens noen liker å leve seg inn i en annen verden med romaner og noveller, foretrekker andre å lære noe mens de leser. Utfordringen er å finne lærerike bøker som er skrevet på en levende og engasjerende måte. Her får du forslag til noen korte, gode bøker som er spekket med kunnskap om spennende temaer.

  • «Grim justis. Svartebok om dødsstraff i Norge» av Gøran Karlsvik. Boken handler om henrettelser og henrettelsesmetoder under Norges periode med dødsstraff mellom 1224 og 1979.
  • «Uhyrlig» av Erling Sandmo. En spennende bok om historier og legender som omhandler forskjellige havuhyrer fra ulike tider.
  • «Verdensteater. Kartenes historie» av Thomas Reinertsen Berg. Boken for deg som er glad i kart! Du lærer om kartlegging og atlas, og boken har fantastiske bilder som spenner fra flere tusen år gamle kart til moderne satellittbilder.

Les mer om bøker her.